Despre ingeri


Îngerul păzitor

Astăzi veţi putea afla câte ceva despre aceste fiinţe deosebite : ce sunt şi ce anume fac îngerii pentru noi, oamenii; ce însuşiri deosebite au ei şi cum putem să ne asemănăm, prin faptele noastre cu îngerii cei buni.

Fiecare om are un înger păzitor . Da. L-am primit la Botez.

Chiar dacă ei sunt alături de noi, nu putem să-i vedem. Ei sunt duhuri, adică fiinţe care nu au trupuri ca ale noastre, de aceea nu-i putem vedea, însă ei ne văd şi ne aud. Ei sunt primele creaturi ale lui Dumnezeu şi pentru că nu-i putem vedea spunem ca fac parte din lumea nevăzută.

Unii au chip de copilaşi veseli, duioşi, sensibili, foarte frumoşi şi care au nişte aripi. Chiar dacă îngerii sunt fiinţe fără trup, în imagini ei au înfăţişarea pe care aţi descris-o voi. Ei sunt reprezentaţi în acest mod pentru ca noi să putem înţelege mai bine însuşirile deosebite pe care le au.  Aripile lor sugerează că ei se deplasează foarte uşor, astfel ei pot fi lângă oameni ori de câte ori aceştia îi cheamă în ajutor.

Îi chemăm pe îngerii păzitori în ajutor  prin rugăciunea „îngeraşul” și alte rugaciuni catre îngerul păzitor.

Îngerii ne veghează somnul, ne ajută la lecţii, atunci când  mama, tata, sau doam­na învăţătoare nu sunt lângă noi, ne păzesc de rele atunci când călătorim, etc.”

Oare îngerul păzitor vine şi ne ajută să facem lucruri bune sau ne fereşte de întâmplări periculoase, chiar dacă noi nu-l iubim, nu-l cinstim şi nu-l chemăm în ajutor ? Nu. Dacă noi nu vorbim cu el prin rugăciune şi dacă nu-l cinstim el nu vine forţat în ajutorul nostru.”

Ce face îngerul bun atunci când noi facem fapte rele?

„Neascultător şi rău,

Uneori, de-i copilaşul,

Depărtându-se de el,

Plânge, trist e îngeraşul.”

Îngeraşul se supără pe noi, se îndepărtează şi plânge.

Îngerul bun se îndepărtează şi rămânem singuri, iar îngerul rău se bucură că poate să ne îndemne să facem mai multe fapte rele.

fapte rele ce pot fi făcute din îndemnul îngerului rău.

– „ … Să nu fim ascultători, să vorbim urât, să minţim, etc.”

 

Noi trebuie să avem multă voinţă şi să nu facem aşa cum ne îndeamnă gândurile rele ce sunt transmise de îngerii răi; îngerii răi nu au fost făcuţi aşa de Dumnezeu. Ei au fost tot îngeri buni, la început, dar din cauza neascultării şi a mândriei, Dumnezeu s-a supărat pe ei, nu i-a mai lăsat lângă El şi nu a mai avut grijă de ei. De aceea au devenit nişte îngeri răi şi au început să-i îndemne pe oameni să facă fapte rele.

 

 

 

(**) Copilul şi îngerii

„Unde staţi voi îngeraşi ? Cum aş face drăgălaşi

Şi ce faceţi drăgălaşi ? Să fiu şi eu îngeraş ?

Lângă Tatăl nostru stăm, Să fii bun şi ascultător

Îi cântăm şi ne-nchinăm. Şi ne poţi fi frăţior.”

 

„- Unde locuiesc îngerii ?” „- Ce fac îngerii ?” „- Ce trebuie să faci ca să te asemeni unui înger bun ?”Știm de mai sus

Îngerii buni sunt păzitorii oamenilor, dar el slujesc neîncetat lui Dumnezeu. Prin ei, Dumnezeu Şi-a vestit voia Sa în lume (înger = vestitor). Printre îngerii buni se numără şi îngerii Mihail şi Gavril. Îngerii răi nu stau alături de Dumnezeu. Ei îi îndeamnă pe oameni să facă fapte rele.

 

(***)  „ Un copil, cu numele Ioan, auzise vorbindu-se despre îngeri. Ar fi vrut să-i vadă şi el pe îngeri. într-o zi a pornit să-i caute. A întrebat un vecin bătrân, dar care a rămas pe gânduri… El l-a trimis pe Ioan la mătuşa sa, care lucrează la spital, spunându-i că ar putea să-i găsească acolo. Ioan porni spre spital. Era o zi mohorâtă de iarnă. La poarta spitalului, un grup de băieţi şi fete strângeau pomană de la lumea care trecea pentru copiii săraci care nu au ce mânca. Copilul avea un ban în buzunar; îl scoase şi-l dădu de pomană. Apoi intră în spital, unde o găsi pe mătuşă. Înainte ca Ioan să deschidă gura, mătuşa îi spune:

–   Avem aici, în spital, o bătrână bolnavă. E singură în cameră. Du-te şi ţine-i puţin de urât. Povesteşte-i, cântă-i ceva.

Ioan se duce. Vede asistentele cum îngrijesc bolnavii, dar nu vede nicăieri un înger cu aripi aşa cum văzuse el în poză, într-o carte. Trist şi gânditor, se întoarce acasă. La un moment dat traversează strada fără să se uite nici la dreapta şi nici la stânga. Dintr-o dată, o femeie îl apucă de mână. Ioan se uită cu mirare la ea… N-o fi ea, oare, îngerul păzitor ? Dar nu, nu semăna deloc cu îngerul care-l văzuse în poză. Şi totuşi ea îl salvase de la moarte. Şi dintr-o dată, îi vine în minte o idee : Şi oamenii pot fi ca îngerii! Buni ca îngerii erau băieţii şi fetele care strângeau bani pentru copiii săraci, asistentele care se îngrijeau de bolnavi în spital, femeia care îl trăsese din fata maşinii. Chiar si el fusese ca un înger bun când dăduse banul de pomană şi ţinuse de urât bolnavei din spital.”

– Să fim cuminţi!” „ – Să nu-l supărăm pe îngerul păzitor!” „ – Să vorbim cu îngerul prin rugăciune !”

Concluzie

„ Fiecare copil si om mare îşi are îngerul  său  păzitor,  care îi veghează somnul, îl apără de toate relele şi-l îndeamnă să facă fapte bune.”

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Invataturi religioase ortodoxe și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s