Hramul Bisericii din Obirsia Closani,Mehedinti


Azi, 17 februaie 2011, creştinii îl sărbătoresc pe Sf. Mucenic Teodor Tiron.

Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron este Hramul Bisericii din Obîrşia Cloşani, judeţul Mehedinţi.

În această sfântă zi credincioşii parohiei noastre se adună cu mic cu mare să-l cinstească pe protectorul lor Sf. Mucenic Teodor şi să-l primească cu bucurie împreună cu preotul lor , Bona Marian, pe Părintele lor Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei . Pre Sfinţia Sa revine cu drag în mijlocul nostru, deoarece îndrăgeşte zona şi oamenii, fiind un om de la munte. Dar de data aceasta P.S.Sa nu poate veni, deoarece este la Sfântul Sinod .

Biserica noastră poartă numele de Teodor Tiron, un sfânt martir militar, în amintirea eroului nostru naţional, Tudor Vladimirescu, luptător pentru dreptate şi libertate. Domnul Tudor a fost fiu al acestor locuri, al cloşanilor. Bătrânii noştri povestesc că Domnul Tudor a venit şi în satul nostru, Obîrşia Cloşani, cu diferite treburi. Biserica noastra a fost ridicată spre pomenirea lui, în 1936, fiind terminată în 1946, când a fost sfinţită.

Sf Mucenic Teodor a trăit prin anii 300 d.Hr. pe vremea împăraţi Maximian şi Maximin, împăraţi păgîni, care au trimis porunci înfricoşătoare si oameni tirani, cruzi şi fără de omenie prin toată stăpînirea lor, poruncind creştinilor să se lepede de Hristos, Împăratul lumii.

Unii dintre creştini mărturiseau că Hristos este Dumnezeul cel adevărat. Apoi mureau cu multe şi cumplite munci. Unul dintre aceştia era şi Sfîntul mare mărturisitor Teodor Tiron, creştin într-ascuns, din moşi-strămoşi, din cetatea Amasiei, care se numea Mialon.

Alţii, de frică, vai! se duceau şi se lepădau de Hristos şi jertfeau idolilor. Iar alţii fugeau şi se ascundeau prin munţi şi peşteri.

Vrăjmaşul adevărului, diavolul, văzînd creştinătatea crescând, căuta de-a pururea să afle un ceas rău şi nişte omeni vicleani, să facă voia lui, ca pe aceşti împăraţi.

Sfântul care se numea Tiron e pus mai mare peste ceata ce se numea Legheon, cea mai aleasă din toate cetele.

Creştinismul din locurile acelea era greu încercat, dar acele ţinuturi mai erau înfricoşate şi de un balaur mare şi înfricoşător. Din ochii lui ieşea foc şi şuiera foarte tare, de a cărui frică nu îndrăznea nimeni să treacă pe acolo.

Sfântul Teodor Tiron, cu ajutorul lui Hristos, ucide acel balaur aruncând asupra lui cu suliţa de la o distanţă mare, scăpând de el oamenii din acele ţinuturi. Văzând că prin uciderea acestuia Dumnezeu îi dă un semn că este voia Lui să-I mărturisească numele el îşi pune în mintea sa, că de vreme ce a biruit acea fiară înfricoşată, va birui şi puterea diavolului, care este fiara cea gîndită.

Este îndemnat şi obligat, prin chinuri grele, de superiorii săi, să jerfească idolilor şi să se lepede de Hristos , dar el refuză, făcându-i pe aceşti zei desfrînaţi, pietre neînsufleţite, dându-le foc. Sfîntul Teodor a spuns si a arătat că el e creştin din început şi crede în Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat şi împărat al tuturor. Sfântul spunea chinuitoilor săi :„Eu sînt ostaş Împăratului meu, Hristos, iar mai mult nu pot să slujesc altuia”. El e Fiul lui Dumnezeu , Cuvîntul adevărului, prin care s-au făcut toate”.

Îndeamnă pe creştini să nu se lepede de Hristos . Greu schingiuit , cu oasele golite de carne, aruncat în închisoare, înfometat, el este hrănit de Duhul Sfânt, încurajat de Iisus Hristos, înconjurat de îngeri si mângâiat de cântările lor, rămâne cu Hristos până capăt.„Cu Hristos al meu am fost, sunt şi voi fi.

Fiind aruncat în foc, Sfîntul, mulţumind lui Dumnezeu, şi-a dat al său suflet în mîinile lui Dumnezeu. „Şi am văzut, zice scriitorul care a fost martor, cinstitul şi sfîntul său suflet ridicîndu-se spre cer, ca un fulger!” Amin.

Preot Bona Marian

Reclame
Acest articol a fost publicat în Invataturi religioase ortodoxe. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s