Dumnezeu Creatorul


Dumnezeu a creat lumea

Dumnezeu Creatorul

Închideţi ochii şi imaginaţi-vă că în lumea aceasta nu există nimic. Nici case, nici oameni care să le locuiască. Nici păsări, nici animale, nici peşti. Nici copaci, nici flori…… Nu   există   nici   măcar  cerul   cu  stele, nici soarele, nici pământul, cu mările şi oceanele, absolut nimic.Totul  este  întunecat şi gol. Cum este, cum vă simţiţi?

Crearea lumii nevăzute

ingerul pazitor

Prin lume nevăzută se întelege lumea îngerilor. Acestia au fost creati de Dumnezeu înaintea materiei: “La început a făcut Dumnezeu cerul si pământul”(Facere 1:1). Cuvântul cerul se referă la lumea spirituală, la îngeri, iar cuvântul pământul se referă la materie, din care a fost făcut întregul univers: “Numai Tu esti Domn si numai Tu ai făcut cerurile, cerurile cerurilor si toată ostirea lor, pământul si toate cele de pe el, mările si toate cele ce se cuprind în ele; Tu dai viată la toate si Tie se închină ostirea cerurilor.”(Neemia 9:6)

Întru El au fost făcute toate, cele din ceruri si cele de pe pământ, cele văzute, si cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii”(Coloseni 1:16).

Îngerii au fost creati înaintea oamenilor: “Atunci când stelele diminetii cântau laolaltă si toti îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau”(Iov 38:7). Acelasi lucru îl spune si Sf.Ioan Damaschin: “Trebuia zidită mai întâi fiinta sprituală, apoi cea sensibilă si, în cele din urmă omul.”

Cuvântul “înger” înseamnă sol, crainic, vestitor. După cum spune si numele, ei sunt “duhuri slujitoare”care fac cunoscută voia lui Dumnezeu.

Îngerii sunt fiinte spirituale, personale, superioare oamenilor si inferioare lui Dumnezeu. “Îngerul nu este nemuritor prin fire ci prin har”(Ioan Damaschin).

Fiind duhuri, ei pot lua orice formă: “Cel ce faci pe îngerii tăi duhuri si pe slugile Tale pară de foc”(Ps.103:5).

Nu pot fi omniprezenti, nu sunt atotstiutori, nu au putere creatoare si nu pot face minuni prin puterea lor.

Menirea îngerilor este: să-L preamărească pe Dumnezeu si să servească în lume oamenilor, povătuindu-i pentru împărătia cererilor.

În privinta numărului lor acesta este foarte mare(multime de îngeri, legiuni). Sf. Ioan Gură de Aur si Clement Alexandrinul spun că numărul lor este infinit.

În traditie, există credinta că fiecare om îsi are îngerul său păzitor, primit la Botez.

Sfânta Scriptură îi împarte în 3 categorii:

1.serafimii, heruvimii, scaunele

2.domniile, puterile, stăpânirile

3.începătoriile, arhanghelii, îngerii

Starea actuală este de sfintenie prin harul lui Dumnezeu si rezistentă la ispită.

Ca fiinte spirituale, înzestrate cu libertate, îngerii puteau progresa sau păcătui. Unii dintre ei s-au răzvrătit împotriva Creatorului lor, dorind(din cauza mândriei) să fie la fel ca Dumnezeu. Conducătorul lor este Lucifer(Satan, Belzebul, Veliar) cel care a fost cel mai frumos si mai puternic dintre îngeri. Căderea este irevocabilă si definitivă. Numărul lor este foarte mare, Sf.Scriptură vorbind chiar de o împărătie a diavolului.

Să fie!”

Aşa era la început, nu exista nimic, în afară de Dumnezeu. Iar Dumnezeu este iubire, de aceea a vrut să creeze ceva minunat, plin de lumină şi culoare. Dar ca să facă lumea,

Această prezentare necesită JavaScript.

aşa cum o ştiţi şi voi, era nevoie de materiale, care nu existau. Se poate face ceva fără material? Nu. Dar Dumnezeu este Atotputernic, şi El poate crea doar prin cuvânt. De aceea a spus doar: „Să fie!”. Ţine minte aceste cuvinte! A spus „Să fie!” şi astfel a făcut si pamantul, universul.

Big Bang

A făcut noaptea şi ziua,apoi mările, lacurile şi râurile.

Pământul l-a umplut de iarbă verde şi flori multicolore, de copaci de toate formele şi mărimile.

A făcut apoi soarele, ca să încălzească pământul, şi luna cu stelele, ca să mângâie nopţile.Mai inainte,cand acestea nu erau, El, Insusi, lumina lumea…

 Totul era foarte frumos, dar era încremenit, nu mişca nimic. De aceea Dumnezeu a făcut apoi păsările, insectele şi peştii, animalele, de la cele mai mici la cele mai mari.

 Împăratul lumii

Raiul, casa omului

Omul este o fiinţă creată de Dumnezeu după chipul Său, pentru a ajunge asemenea lui Dumnezeu:o persoană bună şi iubitoare, înţeleaptă şi răbdătoare, plină de bucurie. Pentru că era atât de important, Dumnezeu i-a pregătit o grădină în care să locuiască: Raiul. Şi i-a spus:

– Ţie ţi se cuvine Raiul! Eşti făcut pentru Rai, să-ţi aminteşti aceasta!

Adam şi-a pierdut graiul când a intrat în Rai. Cât de frumos era pământul, dar Raiul… Câte flori, câte culori, ce minunăţii!

Dumnezeu îi arată şi pomii Raiuluicu toate felurile de fructe. În mijlocul grădinii însă sunt doipomi speciali:unul e pomul vieţii, iar celălalt pomul cunoştinţei binelui şi răului.

Iar Dumnezeu îi dă lui Adam şi o poruncă: „Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!”

 Dumnezeu îi dă şi o sarcină lui Adam: să pună nume tuturor animalelor să devină naşul lor. Fiecare pereche trece prin faţa lui: câinele cu căţeluşa, pisoiul cu pisica, lupul cu lupoaica… Adam alege câte un nume pentru fiecare, care se potriveşte cu însuşirile lui. Îl cuprinde însă tristeţea. El nu are o pereche. Animalele nu vorbesc, nu plâng… Şi-ar dori să aibă şi el o persoană cu care să poată vorbi, pe care să o iubească şi de care să fie iubit.

 Dumnezeu, care cunoaşte inima şi gândul omului, îşi spune în Sine că nu este bine pentru Adam să fie singur.Si astfel creează femeia, din coasta lui Adam. Îi pune numele Eva, care înseamnă viaţă. Adam o ia de mână şi încep să meargă printre flori şi copaci, pe lângă lac. Nu spun nimic, doar se strâng de mână. Prin tăcerea lor ei spun: „Te iubesc! Ce mult te iubesc!”. Iar prin aceste cuvinte ei mulţumesc lui Dumnezeu şi îşi arată recunoştinţa lor. Cât de minunate sunt toate!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Invataturi religioase ortodoxe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s