Pământul


Uimitorul Pământ

În ultimele decenii, o serie întreagă de cercetări au scos la iveală o altă listă de condiţii indispensabile în asigurarea mediului propice vieţii.

Un amplasament potrivit al Soarelui în galaxie este, de exemplu, esenţial. Multe sisteme stelare din Calea Lactee sunt situate în regiuni unde se petrec explozii ale novelor şi supernovelor, evenimente însoţite de câmpuri de radiaţii extrem de intense şi nocive pentru lumea vie.

Sistemul solar este amplasat între două braţe spirale ale galaxiei, într-o zonă (numită „centura vieţii”) suficient de îndepărtată de aceste explozii.

Sunt pomenite, de asemenea, temperatura Soarelui şi distanţa Pământ-Soare, fiind cunoscut faptul că Terra este situată la o distanţă potrivită de Soare, evitând şi temperaturile prea ridicate, şi pe cele prea scăzute. De asemenea, prezenţa câmpului gravitaţional şi cea a câmpului magnetic sunt esenţiale în păstrarea atmosferei terestre şi în protecţia împotriva radiaţiilor nocive şi a vântului solar (centurile Van Allen). La fel, elemente precum carbonul, oxigenul, hidrogenul, ozonul sau apa sunt absolut necesare pentru asigurarea mediului propice pentru viaţă3, la fel ca şi dinamica scoarţei.

În fine, ca să nu dăm decât câteva exemple, pentru asigurarea unor parametri adecvaţi în mişcarea de rotaţie şi cea de revoluţie a Pământului în jurul Soarelui, esenţială este şi prezenţa Lunii, cu o masă şi o distanţă faţă de Pământ potrivite, încât să stabilizeze înclinaţia orbitei terestre

diac. Sorin MIHALACHE

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiinte si religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s