Învăţătura creştină despre moarte


Învăţătura creştină despre moarte

Moartea ca  fenomen biologic

Trupul se întoarce în pământul din care a fost făcut, prin putrezire descompunându-se în elementele din care a fost format.

Sufletul nematerial şi nemuritor se duce la Dumnezeu, Cel care l-a dat. Ecleziastul 12,7… ,,ca pulberea sa se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu, Care l-a dat,,

Unii cred că viaţa încetează odată cu moartea,  de aceea este ea un fapt îngrozitor, sunt în stare să se supună la orice riscuri…

Pentru cei care suferă cumplit, cei cu suferinţe psihice moartea e privită ca  o eliberare, unii chiar şi-o doresc.

Pentru creştini moartea este un eveniment firesc, prin care trec toti oamenii şi chiar necesar pentru a trecere de la o viaţă nedeplină şi trecătoare la viaţa cea fără de sfârşit , la viaţa  împreună cu Hristos, cel ce a înviat din morţi.

Şi pentru creştini poate fi înspăimântătoare datorită judecăţii fiecăruia, imediat după moarte şi judecăţii finale de la sfârşitul lumii, la care nu toţi vor putea da un răspuns bun, la cele făcute… ectenia,, Sfârşit creştinesc vieţii noastre şi răspuns bun la înfricoşătoarea judecată a lui Hristos să cerem,, .Să invete cei care nu vin la biserică!

Învăţătura creştină despre moarte

De ce murim? Pentru ca răutatea nu aibă nemurire…Moartea îl smereşte pe om. Măcar în acea clipă omul se poate căi… Dumnezeu i-a dat omului în rai ,,tinereţe fără bătrâneţe,, un trup sănătos şi puternic şi un suflet luminat şi nemuritor.

Moartea este urmare a păcatului strămoşesc, adică al neascultării de Dumnezeu. Oricine nu ascultă de Dumnezeu moare, fie trupeşte, fie sufleteşte. Numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu: „Să nu mâncaţi din el, nici să vă atingeţi de el, ca să nu muriţi!”Fac.3,3.

Moartea înseamnă sfârşitul vieţii pământeşti, vremelnice. Înseamnă începutul vieţii veşnice. Doar in această viaţă putem lucra ptr. Mântuire.

Creştinii trebuie să trăiască astfel încât în orice clipă ar veni moartea, să nu-i afle nepregătiţi.

Cine poate lucra noaptea fără lumină? Lutul după ce iese din cuptor nu mai poate fi lucrat. Trebuie să ne pocăim din toată inima, cât timp mai trăim pe pământ.

Se plânge mult la înmormântări şi este drept, dar pentru ce plângem? Mai întâi pentru cei  fără fapte bune, nespovediţi, negrijiţi, neluminaţi, nebotezaţi, pentru că ei se vor afla în chinuri..

Sufletul este nemuritor ca sa stea în legătură cu Dumnezeu. El este duh, spirit, adică e nematerial, e dat de Dumnezeu…

Sufletele după moarte.

Îşi aduc aminte de toţi şi de toate cele trăite şi făcute  în viaţă, şi rele şi bune. Cei păcătoşi nu se pot ridica spre lumea spirituală din cauza regretelor că nu şi-au folosit cum trebuie capacităţile spirituale. Cei drepţi au o viaţă spirituală îmbogăţită.

Sufletele după moarte îşi păstrează: conştiinţa de sine, memoria, gândirea, imaginaţia, stările de bucurie sau de întristare. Nu mai pot lucra pentru mântuire.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Invataturi religioase ortodoxe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s