Despre biserica


Biserica din Godeanu
Cu hranul Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil

       Satul Godeanu de Obîrșia se află la o distanță de 4-5 km de comuna Obîrșia Cloșani, Mehedinți, pe drumul ce duce la Băile Herculane……       Numele se pare că vine de la masivul   muntos de   dincolo de   Cerna. Satul nu are o vechime prea mare, are în jur de 200 de ani.
Cei din Godeanu nu au avut o biserică de la   început. Au luat de la Obîrșia  și  mutat bisericuța din lemn de aici, construită în 1783-1786, din   strădania  unei femei  văduve, Obîrșanca, ce a umblat după bani și la Țarigrad. La Obîrșia s-a ridicat  o  biserică  nouă. Vechea biserică a fost mutată bârnă cu bârnă cu spinarea și cu carele în 1946. A fost tencuită și zugrăvită, dar pictura originală s-a pierdut, fiind pictată din nou.
Ușa are o ramă masivă de stejar, cu sculpturi spiralate pe margini având o încuietoare veche cu căței…
Pictura murală este naivă. La fel și icoanele din lemn de pe catapeteasmă, de factură populară, dar de o valoare incontestabilă. Pe una din icoanele de aici se poate citi anul 1789.      Ușile împărătești sunt vechi dar încă frumoase, cu scena Bunei Vestiri.
Pe locul dăruit de Ion Surdu s-a reclădit din temelie, așa cum a fost mai înainte, în timpul preotului paroh Haralambie Tudor. În 1951 era gata de sfințire dar preotul a fost mutat la Pătule, venind în locul său Gh Popescu tot din Pătule, care i-a adăugat pictura murală.
A fost sfințită de preotul Ciortu în 1952, un delegat al I.P.S. Firmilian.
Este acoperită cu tablă, turla este din lemn.
Clopotnița e reletiv nouă și bună și adăpostește un clopot nou, dăruit de primăria comunei Obîrșia Cloșani în 2008, deoarece cel vechi s-a spart.
Ctitori mai importanți Pr. Gr. Popescu din Pătule, Elena Iereița, Constantin, Nicolae Fleică…
Donatori mai importanți Ion Rogobete și soția sa Lia, Pandele și Voica Dăianu, din Bîrîiac…
Au mai slujit aici Preoții Drăghicescu Nicolae, decedat aprilie 2012, Barbu Ion, timp de 22 de ani, din Dedulești, Argeș, iar din octombrie 2005, părintele Bona Marian, din Băilești, Dolj.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Biserica din Godeanu de Obîrșia Cloșani și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s