Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci


Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Crucea spirituală

     Credința, nădejdea și dragostea lui Hristos de Dumnezeu și de oameni nu au  fost  biruite de plăcerile și măririle lumii acesteia, de judecata nedreaptă a oamenilor, de ocările, jicnirile,  bătăile  și durearea groaznică a  răstignirii pe cruce, de moarte, suferindu-le cu răbdare pe toate. Tot așa nici credința noastră în El, în faptele  Sale și în învățătura  și biserica Sa nu trebuie biruită  de necazurile, plăcerile  și toate ale lumii acesteia.

      Noi creștinii cinstim, sărutăm și purtăm crucea lui Hristos, crucea materială, adică văzută, de care se teme Satana, cum se teme câinele de bât, dar mai este o cruce, crucea spirituală, adică necazurile, suferința și obstacolele, pe care le întâmpinăm pentru a împlini fapta cea bună. Pe acestea trebuie să le răbdăm până la moarte, ca și Hristos, Dumnezeul nostru, care spune: cine va rabda până la sfârșit, acela se va mântui –Marcu 13,13.

     Crucea spirituală, nevăzută, a suferințelor creștinului este de multe feluri: unul este orb, altul surd, sau mut, sau șchiop; alții poartă crucea căsătoriei, având multe și mari datorii… Alții sunt văduvi, alții au ales să trăiască în feciorie și să-și închine viața lui Dumnezeu, cum sunt călugării; alții sunt săraci și necăjiți și bolnavi. Altul este  preot, și câte nu are un preot de îndurat…!

    Pe toate acestea le știe Dumnezeu, care nu ne uită și pe care le dă spre folosul nostru, adică spre mântuirea noastră. Suferința aduce aminte de păcatul făcut. Ex:  cu călugărul paralizat… De multe ori avem necazuri din cauza păcatelor noastre, dar niciodată nu putem răbda cât suntem datori pentru păcatele noastre, pentru a împăca dreptatea lui Dumnezeu. Precum focul curăță arama de rugină, tot așa și boala curăță păcatul, zicea Sf.Efrem Sirul.

   Trebuie ca pe toate acestea să le răbdăm cu credință, cu nădejde și cu dragoste în Dumnezeu. Nu trebuie să cârtim, să-l ocărâm pe Dumnezeu, cum îi cerea lui Iov femeia sa. Nimic însă nu trebuie să ne oprească în calea noastră către cer, către Împărăția lui Dumnezeu.

   Dreptul Iov spune: o luptă este viața pe pământ-Iov 7,1. Sf. Apostol Pavel spune că  pentru această luptă mare avem nevoie de multă răbdare, pe care trebuie s-o cerem de la milostivul Dumnezeu.

    Nu este o altă cale spre Mântuitorul,  decât  lepădarea de sine și calea crucii . De multe ori și diavolul ne aduce  o mulțime de necazuri, obstacole în calea mântuirii, ca lui Iov.

   Fără Hristos nu putem face nimic. Deci în tot locul și în toată vremea trebuie să cerem mila și ajutorul lui Dumnezeu și cu  credință și nădejde să le așteptăm…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Invataturi religioase ortodoxe și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s