Despre Biserica din Obîrșia Cloșani

Biserica Crestin-Ortodoxa din comuna Obîrşia Cloşani,Mehedinti

( scurt istoric )

Biserica Ortodoxa din Obirsia Closani

Comuna Obărşia Cloşani se găseşte în sudul Munţilor Mehedinţi, la distanta de 15 Km de oraşul Baia de Aramă si 46 Km de oraşul Băile Herculane.

Comuna se întinde pe o distanţă de 1,5 Km, pe drumul principal şi 2,3 Km pe drumurile secundare, iar dacă punem şi proprietatea privată, pe zeci de Km pătraţi.Se intră în comună pe drumul Valea Mare, ce culmineaza cu vârfuri domoale de munte cum sunt: Furca Apei, Paharnicul, Cracul Plopii, Comoraşti e.t.c.

Pe Valea Seacă se intinde o parte din sat şi cuprinde urmatoarele obcine:Cracul Mic, Cracul Mare, Faţa Oglinzii, Furca Văii, Ogaşul Carului, Ogaşul Deciului, Pe Câmp si Valea lui Dragu.

Pe dealul numit Cracul Mic duce drumul spre Poiană, unde se ramifică spre Ramnuta, Hermîn, Zăvoi si Cracul Cheii, spre stânga, iar spre dreapta, tot din vârful numit Poiana, drumul spre Ramnuţa Lac, Pădure, Glodu, Faţa Fântânii, Ogaşul Sec, Cerna, Cerna Sat, barajul de la Ivanu, la dreapta şoseaua spre Băile Herculane.

Această prezentare necesită JavaScript.

În acest cadru geografic acum, 300-400 de ani au venit aici trei oameni, haiduci, cu numele: Danciu, Lupu si Micşa si un altul cu numele de Trăilă, din partea Banatului, din care s-au născut dănciuleştii, lupuleştii si trăileştii, dar au mai venit si alţii, datorită vremurilor de bejenie şi au întemeiat aici acestă comună, cu oameni minunaţi, în muncă si rugăciune.

Aici au construit o Sfânta Biserică, după cum se vede din pisania respectivă. Această creştinească Biserică purtînd prăznuitorul hram al iubitorului de Dumnezeu, ‘’ Sfântul Teodor Tiron ‘’, ridicatu-sa întru mântuirea sufletului eroului martir Teodor Vladimirescu, care în această viaţă lumească a fost vătaf de plaiu al Cloşanilor şi mai apoi, la anul 1821, purtat-a razvrătire pentru dobândirea dreptăţii populaţiei si patriei sale. ‘’ Nemărginitei mile si închinări a veşnicului si atotputernicului Dumnezeu aducem cu toata smerenia ruga de izbăvire a sufletului acestuia ce se pomeneşte; luptător fost-a si prin aceea a căzut în grea vărsare de sânge, ci fost-a si dezlegător al patriei din grele strâmbatăţi străine şi a întregii stăpâniri’’.

Ridicatu-sa din fondul si sprijinul mult iubitorilor de mântuire a sufletului,împărţitorului pentru lumeasca dreptate si slobozenie a neamului său: Iulian Predescu, fost prefect al judeţului împreună cu obşteasca cheltuială a satului Obîrşia Cloşani, cu ajutorul dreptmăritorilor creştini din cuprinsul judeţului Mehedinţi, a toata Ţara Românească şi a preotului paroh Grigore Fierăscu din Gorj. Aşezatu-s-au temeliile în anul 1936 si deplin săvârsitu-s-a în anul 1946 de la Hristos. Si s-a sfinţit de P.S.S. Athanasie al Rîmnicului în 1949 cu participarea Pr. I. Lupulescu, H. Dulău, N. Iacobescu, G. Dănciulescu, Ing. Gh. Bărbulescu etc.

S-au pus temeliile bisericii in 1936 si pâna in toamna s-a acoperit, iar nisipul si cărămida au fost cărate cu spinarea si cu caii de credincioşii trăitori aici.

Bătrânul Andrei Costovici, antreprenorul lucrării de zidărie, şi-a depus toate cunoştiinţele si talentul dând o lucrare solidă si impunatoare, care n-a suferit nimic în urma cutremurului din 1940; bătrânul încetînd din viată, mulţumit ca a săvârşit această măreaţă operă.

Noua biserică s-a clădit în curtea bisericii mici, de lemn, care ar fi fost făcută cu cheltuiala unei văduve, pe nume, Obîrşeanca, bisericuţă ce a fost dată satului Godeanu, locul pe care se afla este marcat astăzi de un brad, pus pe locul vechilui altar.

La biserica nouă s-au stagnat lucrările până în anul 1943, când sau reluat din nou, făcându-se Sfântul Prestol, lucrându-se pictura de către Gh. Bărbulescu Tismana, Matei Sutea din Peştişani sub directa îndrumare si conducere a pictorului C. Bogdan, inspectoral artelor pentru Banat. Tâmplăria s-a lucrat de Sabin Doandeg din Proiteşti-Ponoarele sfintele odoare s-au procurat de la depozitul Ionescu- Craiova.

Clopotniţa s-a lucrat în 1946. S-a obţinut aprobarea unei mari colecte prin onorata Preşedinţie a Consiliului de Ministri, emiţându-se peste 20.000 recipise si liste de subscripţie, în valoare de cateva milioane. S-au remacat parohiile Curtişoara-Bumbesti-Jiu, Cordeşti, Sădineşti, Piscoi,Negreni, Tîrgu Cărbunesti, Preajba, Băcesti din Gorj, Stoina, Tîntăreni, Filiaşi din Dolj,Broşteni-Vîlcea, Isverna, Seliştea, Godeanu, Gornoviţa, Nadanova, Balta, Costeşti, Padeş, Cloşani, Tarniţa, Mărăşeşti, oraşele Turnu Severin, Tîrgu Jiu, Craiova si Rîmnicu Vîlcea. Biserica s-a sfintit în ziua de 15 septembrie 1946 de catre marele ecleziarh Teofil Niculescu, participând şi neuitatul doctor Aurel Popescu, prefect si preşedinte al comitetului de construcţie şi preotul paroh Grigore I. Fierăscu din Radinesti Gorj, care zi si noapte, cu disagii pe umeri, umbla pe drumurile ţării pentru a strânge banii necesari construcţiei. Credincioşii relatează cum acest preot avea, la întoarcere, băşici pe tălpi şiera plin de păduchi.

Preoţii care au urmat au fost: Marin Crăciunel, de la Jidoştiţa, care a pus temeliile bisericii, Pr. Grigore I. Ferăscu, cântăreţul Nicolaie Iacobescu, Pr. Tătucu de la Isverna Stoican de la Sălişte, Gh. Popescu de la Pătule, Drăghicescu Nicolaie de la Godeanu, Ordeanu Ion de la Mărăşeşti şi preotul Barbu Ion, din comuna Morăreşti-Argeş, care fost hirotonit preot la 2 februarie 1979.

Din 1972 biserica noastră a fost afiliată parohiei din comuna Mărăşeşti, până în 1982 când, la conducerea ei, a venit preot Barbu Ion, preot până în 2005.

În timpul când Barbu Ion a fost preot, biserica noastră a fost renovată, ea găsindu-se într-o stare de deteriorare avansată, atât pereţii exteriori, cât şi tabla, s-a săpat un bunar, s-a ridicat noua clopotniţa, un nou gard…

În biserică, cântarea era omofonă, fiind suţinută de un cor de femei condos de o voce puternică, frumoasă si melodioasă, a maicii noastre Maria Iacobescu, acum în vârstă de 80 de ani. De circa 20 de ani biserica noastră a fost îngrijită şi ţinută curată, ca o floare, de cel care a fost nea Ilie Murdeală, trecut la cele veşnice în 2 decembrie 2006, om cinstit, credincios şi harnic, care a iubit mult slujirea Sfântului Altar şi care acum slujeşte în altarul cel mai presus de ceruri al lui Dumnezeu.

În locul parintelui Barbu a venit la 1 octombrie 2005 părintele Bona Marian, din oraşul Băileşti, Dolj. În timpul căruia s-a ridicat ,din temelii, o noua şi frumoasă casă parohială ,în 2007, care nu este încă terminată, 2011.

Viaţa creştină din această parohie continuă, fiind susţinută si dusă mai departe de aceşti minunaţi oameni, care se luptă din răsputeri cu vitregiile naturii şi ale vremurilor actuale, care sunt foarte neprietenoase cu ei.

În prezent și în comuna noastra modernul și-a lasat amprenta. Avem rețea tv si internet. apă curentă. Primăria are un sediu nou au apărut și clădiri  noi. Cu toate acestea se păstrează portul popular, obiceiurile din strabuni și muzica populară…

Șoseau ce ne leagă de Baia de Aramă și de Băile  Herculane este reînoită, turnîndu-se un nou covor de asfalt…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s